Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η κοινοβουλευτική μάχη επί του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια που έφερε ο υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος παρά τη σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλές οργανώσεις, αλλά και από βουλευτές της ΝΔ όπως τη Μ. Γιαννάκου, την Ο. Κεφαλογιάννη, αλλά και τον Μ. Βολουδάκη, προχώρησε σε ήσσονος σημασίας νομοτεχνικές βελτιώσεις, μη εισακούοντας καν την εισήγηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής – Αλ. Τσίπρας: «Αυτοφωράκιας» του πρωθυπουργού ο Κ. Τσιάρας, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο – Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή
Δεύτερη μέρα συζήτησης σήμερα, Πέμπτη 20/5, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τη «συνεπιμέλεια» και τις σχέσεις γονέων και τέκνων μετά τη διακοπή της κοινής συμβίωσης, που έχει προκαλέσει, ήδη από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησής του σφοδρές αντιδράσεις, από φορείς, οργανώσεις, την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές της ΝΔ, όπως η Μ. Γιαννάκου και η Ο. Κεφαλογιάννη, αλλά και ο Μ. Βολουδάκης. Ο υπ. Δικαιοσύνης κατέθεσε μεν την Τετάρτη νομοτεχνικές βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να αγγίζει το πλέον επίμαχο σημείο του υπό κρίση νομοθετήματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης και ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.
Κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα – κάτι που μεταξύ άλλων προκάλεσε και εσωκομματικούς τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ με ηχηρή διαφοροποίηση του Α. Λοβέρδου και διαφοροποίηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρθηκε αρχικά στην προβληματική λειτουργία της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «κακοποιητή της δημοκρατίας»
Υψηλοί τόνοι στην 1η μέρα συζήτησης – Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Τσιάρας οφείλει μια συγνώμη στην Μ. Γιαννάκου και την Ο. Κεφαλογιάννη
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της συζήτησης της Τετάρτης ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που κάλεσε τον υπ. Δικαιοσύνης να ζητήσει συγνώμη για όσα είπε κατά των δύο γυναικών συναδέλφων του: «Tο λιγότερο που οφείλετε να κάνετε από αυτό εδώ το βήμα είναι να ζητήσετε συγγνώμη, κύριε Τσιάρα, αν έχετε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία και αν ακόμη βαδίζετε με γνώμονα τη λογική και την υπευθυνότητα», είπε συγκεκριμένα απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης, και πρόσθεσε:
Ποιες «νομοτεχνικές βελτιώσεις» έφερε ο Κώστας Τσιάρας – Αναθεώρηση και του Αστικού Κώδικα ως προς το «εξίσου»
Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι και κατά την αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξουν και άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη όσα η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής κατέθεσε στην έκθεση της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι:
- προστίθεται στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
- με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
- στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Όλο το «ζουμί» βέβαια βρίσκεται στη προσθήκη του αρ. 1510 του αστικού κώδικα το οποίο σήμερα διατυπώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου, τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του».
Μπορεί η εισηγούμενη προσθήκη να εναρμονίζει το νομοθέτημα με τον Αστικό Κώδικα, ωστόσο με δεδομένο πως η λέξη «εξίσου» αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία τριβής αναμένεται να προκληθεί νέα θύελλα αντιδράσεων.
Μ. Βολουδάκης (ΝΔ): «Το παιδί πρέπει να έχει μία κατοικία, το παιδί πρέπει να έχει την έδρα του, τη βάση του»
Επιφύλαξη για τον όρο «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας, δήλωσε, την Τετάρτη, από το βήμα της Βουλής, και ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μαξίμου αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη ψήφο του.
«Το “εξίσου” περισσεύει. Αρκεί το “από κοινού”. Διότι μπορεί να προκαλέσει συγχύσεις. Πρέπει σε αυτά τα θέματα να είμαστε πάρα πολύ ακριβείς και λεπτομερείς. Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση, που είναι ουσιώδης, κι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και θα λύσει χρόνια προβλήματα, και θα διευκολύνει ανθρώπους που υφίστανται εκβιασμούς κιόλας, δεν είναι σωστό για μια τόσο μικρή αλλαγή των δύο λέξεων, που είναι όμως πολύ ουσιαστική, να τίθεται εν αμφιβόλω», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε: «δημιουργείται η υπόνοια -το είπαν και κάποιοι συνάδελφοι, κάποιοι το είπαν και ως θετικό αυτό- ότι με την αναφορά σε “εξίσου” επιμέλεια οδηγούμαστε, διά της πλαγίας οδού ή από το παράθυρο, σε έναν διαμοιρασμό του χρόνου στα δύο, το οποίο θα ήταν λάθος».
«Το παιδί πρέπει να έχει μία κατοικία, το παιδί πρέπει να έχει την έδρα του, τη βάση του. Αυτό λένε και οι ειδικοί, οι παιδοψυχολόγοι, οι παιδοψυχίατροι και όλοι όσοι έχουν ειδικότητα στο αντικείμενο αυτό. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους σε ένα νομοθέτημα το οποίο έχει σκοπό να κατευθύνει τους δικαστές σε υποθέσεις πολύ δύσκολες και να τους διευκολύνει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ως έχει σήμερα. Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους που μπορεί να δημιουργούν οποιαδήποτε ασάφεια», είπε επίσης ο κ. Βολουδάκης.
«Είμαι πατέρας τριών παιδιών και μπορώ να καταλάβω τους πατεράδες. Σαν πατέρας καταλαβαίνω την αγωνία των πατεράδων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συνεχίσουν με τη σύζυγό τους και οι οποίοι βρίσκονται σε καταστάσεις που συχνά και στα δικαστήρια καταλήγουν σε αποφάσεις που δεν αποδίδουν δικαιοσύνη, που βλάπτουν και τα παιδιά και σε πολλές περιπτώσεις είναι γεγονός, ότι έχουμε δει και γνωρίζω και εγώ περιπτώσεις, όπου το θεσμικό πλαίσιο, που πράγματι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, μπορεί να καθιστά κάποιους πατεράδες θύματα ακόμα και εκβιασμών με αντικείμενο τα παιδιά τους. Και αυτό πράγματι πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.